Psihobiotična dieta

Dandanes se pogosto odločamo za različne diete, da bi izboljšali svoje zdravje, izgubili odvečne kilograme ali povečali raven energije. Med priljubljenimi pristopi so diete, ki temeljijo na uravnavanju vnosa makrohranil, izločanju določenih živil ali poudarjanju uživanja sveže in nepredelane hrane. Vas zanima psihobiotična dieta – način prehranjevanja, ki povezuje zdravje črevesja z duševnim počutjem?

Psihobiotiki so posebna skupina probiotikov, ki naj bi pozitivno vplivali na naše duševno zdravje. Raziskave kažejo, da med črevesjem in možgani obstaja neposredna povezava, imenovana os črevesje-možgani. Zdrava črevesna flora naj bi tako vplivala na naše razpoloženje, raven stresa in splošno duševno počutje. Psihobiotična dieta predvideva uživanje živil, ki podpirajo rast teh koristnih bakterij, kar naj bi pripomoglo k boljšemu duševnemu zdravju.

Kako poteka hujšanje s psihobiotično dieto?

Psihobiotična dieta se osredotoča na izboljšanje črevesne flore z uživanjem živil, bogatih s probiotiki in prebiotiki. S tem se spodbuja ravnovesje mikroorganizmov v prebavnem traktu, kar pozitivno vpliva na presnovo in uravnavanje telesne teže. Čeprav primarni cilj psihobiotične diete ni hujšanje, lahko izboljšana prebava in boljša absorpcija hranil pripomoreta k izgubi odvečnih kilogramov.​

Poudarek na polnovrednih živilih, kot so fermentirani izdelki, zelenjava in polnozrnate žitarice, zagotavlja telesu potrebna hranila brez odvečnih kalorij. To vodi do zmanjšanja vnosa energijsko bogatih, a hranilno revnih živil, kar pripomore k postopnemu in zdravemu hujšanju. Poleg tega uravnotežena črevesna flora vpliva na hormone, povezane z apetitom, kar zmanjša željo po nezdravih prigrizkih.

Katera živila dovoljuje psihobiotična dieta?

Psihobiotična dieta vključuje živila, ki podpirajo rast koristnih bakterij v črevesju. Med najpomembnejšimi so fermentirani izdelki, kot so jogurt, kefir, kislo zelje in kimchi. Ta živila vsebujejo naravne probiotike, ki pomagajo vzpostaviti ravnovesje v črevesni flori. Poleg tega so priporočljive tudi prebiotične sestavine, ki služijo kot hrana za probiotike. Sem sodijo česen, čebula, por, beluši in polnozrnate žitarice.

Probiotična živila
Probiotična živila predstavljajo osnovno komponento psihobiotične diete.

Pomembno je tudi uživanje sadja in zelenjave, bogate z vlakninami, ki spodbujajo prebavo in podpirajo zdravje črevesja. Oreščki, semena in stročnice so prav tako del psihobiotične diete, saj zagotavljajo esencialna hranila in podpirajo rast koristnih mikroorganizmov. Izogibati se je treba predelanim živilom, sladkorjem in nasičenim maščobam, ki na črevesno floro vplivajo negativno.

Tedenski jedilnik psihobiotične diete

Psihobiotična dieta podpira ravnovesje črevesne mikrobiote in s tem pozitivno vpliva na duševno zdravje. Tedenski jedilnik vključuje hranila, ki spodbujajo dobre bakterije in prispevajo k boljšemu počutju.

Ponedeljek

  • Zajtrk: grški jogurt z medom in orehi.​
  • Kosilo: solata iz kvinoje, pečene zelenjave in fermentirane zelenjave.​
  • Večerja: pečen losos z dušeno špinačo in polnozrnatim rižem.​

Torek

  • Zajtrk: ovsena kaša z jagodičevjem in lanenimi semeni.​
  • Kosilo: polnozrnate testenine s pestom iz rukole in piščančjimi trakci.​
  • Večerja: mešana solata z avokadom, čičeriko in kislim zeljem.​

Sreda

  • Zajtrk: smoothie iz kefirja, banane in špinače.​
  • Kosilo: tortilja s humusom, pečeno zelenjavo in fermentirano zelenjavo.​
  • Večerja: pečena puranja prsa z brokolijem in sladkim krompirjem.​

Četrtek

  • Zajtrk: polnozrnati kruh z avokadovim namazom in kuhanim jajcem.​
  • Kosilo: rižota z gobami in parmezanom.​
  • Večerja: solata iz leče, pečene rdeče pese in feta sira.​

Petek

  • Zajtrk: chia puding z mandljevim mlekom in malinami.​
  • Kosilo: pečena postrv z dušenim ohrovtom in kvinojo.​
  • Večerja: mešana solata z tuno, olivami in kislim zeljem.

Sobota

  • Zajtrk: smoothie bowl z jogurtom, granolo in svežim sadjem.
  • Kosilo: pečen piščanec z rjavim rižem in dušeno zelenjavo.
  • Večerja: solata iz čičerike, paradižnika, kislega zelja in feta sira.

Nedelja

  • Zajtrk: ajdova kaša z orehi, suhim sadjem in cimetom.
  • Kosilo: polnozrnate palačinke z jogurtom in medom.
  • Večerja: pečen losos s popečenim brstičnim ohrovtom in kvinojo.

Psihobiotična dieta ni le način prehranjevanja, temveč pristop k boljšemu duševnemu počutju in splošnemu zdravju. Z uravnoteženo črevesno floro lahko pozitivno vplivamo na svoje razpoloženje, energijo in prebavo. Vključevanje fermentiranih živil, prebiotikov in polnovrednih sestavin v vsakodnevno prehrano tako ne koristi le telesu, temveč tudi umu.

Oceni ta prispevek

Portal o hujšanju in dietah

Hujsanje.si je spletni portal, namenjen vsem, ki želite izvedeti več o hujšanju in različnih oblikah diet. Uredniki portala smo veliki zagovorniki zdravega načina hujšanja, ki je morda res nekoliko počasnejše, vendar zato toliko bolj učinkovito. Prepričani smo, da boste odkrili veliko novih nasvetov, ki vam bodo na poti do popolno izoblikovanega telesa prišli še kako prav.

Drugi berejo