Dieta kemičnega razkroja

Borba z odvečnimi kilogrami je za veliko ljudi postala stalnica. V prvi vrsti si želimo ljudje lepše postave, v resnici pa z idealno telesno težo poskrbimo tudi za svoje zdravje, ne le za videz. Debelost je glavni krivec za številne bolezni, ki imajo lahko v skrajnem primeru tudi usodne posledice.

Če ste se doslej lotevali diet kot po tekočem traku, pa nekako niste prišli do pravega rezultata, potem morda še niste slišali, da obstaja t. i. dieta kemičnega razkroja. Gre za dieto, ki so jo razvili v ZDA, in sicer v bolnišnici Birmingham, kjer so na oddelku za kardiovaskularne bolezni na ta način pripravljali paciente na operacijo.

Koliko časa traja dieta?

Dieta kemičnega razkroja ima več različic, saj lahko zajema 3-dnevni tretma, lahko pa traja ves mesec. Podatek, da je moč v treh dneh izgubiti kar do 5 kilogramov odvečne telesne teže, je vsekakor impresiven. V primeru, da bi se lotili daljše različice, pa lahko računate na vse do 20 kilogramov manj na tehtnici.

Omenjena dieta spada med zahtevnejše in hitre, pri katerih je potrebno upoštevati svoje trenutno zdravstveno stanje. Prav zato je najbolje, da se vsak posameznik, ki se želi lotiti hujšanja po tem programu, pred pričetkom posvetuje s svojim zdravnikom.

Je dieta kemičnega razkroja nevarna?

V resnici je tako, da prehranski strokovnjaki in zdravniki nikoli ne priporočajo diet, ki imajo zelo hitre učinke in v kratkem času prinašajo veliko izgubljenih kilogramov. Navadno gre v teh primerih za velik stres za telo, kar lahko vodi do različnih zdravstvenih zapletov.

Posvet pred hujšanjem pri zdravniku
Pred odločitvijo za dieto kemičnega razkroja se posvetujte z zdravnikom.

O dieti kemičnega razkroja so se tako že delila mnenja med stroko, a dejstvo ostaja, da morajo pacienti, ki se pripravljajo na operacijo srčno-žilnega sistema, znižati prekomerno telesno težo, saj je zanje tako operacija varnejša. Dieta poskrbi tudi za topljenje maščob, ki so okupirale notranje organe.

Bistvo diete je manj kalorij

Ker se pri dieti kemičnega razkroja močno zmanjša vnos kalorij v telo, je priporočljivo, da se je ne uporablja dlje od treh dni. Seveda je podatek o izgubi do 20 kilogramov v enem mesecu mamljiv, hkrati pa se je treba zavedati, da je lahko takšna dieta na daljši rok tudi zelo naporna in morda ne najbolj zdrava.

Potrebno se je strogo držati vseh navodil in v nobenem primeru zamenjevati živil z drugimi v primeru, da vam kakšno morda ni všeč. Če se odločite za tridnevno kuro, boste v teh dneh zaužili le po tri obroke na dan. Hrana bo lahko začinjena zgolj s poprom in soljo, med obroki pa so prepovedani kakršnikoli prigrizki ali pregrehe.

3-dnevni jedilnik diete kemičnega razkroja

Vas zanima, kako izgleda osnovni jedilnik diete? Preverite v nadaljevanju in upoštevajte, da sta čaj in kava vedno nesledkana, poleg tega je kava tudi brez mleka.

Dan 1

  • Zajtrk: čaj ali kava, polovica grenivke, 1 prepečenec, 1 do 2 žlički arašidovega masla
  • Kosilo: čaj ali kava, pol skodelice tunine v naravnem soku, 1 prepečenec
  • Večerja: čaj ali kava, 85 g pustega mesa, skodelica stročjega fižola, skodelica rdeče pese, skodelica vaniljevega sladoleda, majhno jabolko

Dan 2

  • Zajtrk: čaj ali kava, 1 jajce, 1 banana, 1 prepečenec
  • Kosilo: čaj ali kava, skodelica skute, 5 slanih krekerjev
  • Večerja: čaj ali kava, 2 hrenovki, polovica skodelice korenja, skodelica brokolija ali zelja, 1 banana, polovica skodelice vaniljevega sladoleda

Dan 3

  • Zajtrk: čaj ali kava, 5 slanih krekerjev, 1 rezina čedar sira, 1 majhno jabolko
  • Kosilo: čaj ali kava, 1 trdo kuhano jajce, 1 prepečenec
  • Večerja: čaj ali kava, skodelica tunine v naravnem soku, skodelica rdeče pese, skodelica cvetače, polovica skodelice vaniljevega sladoleda, skodelica melone

Za koga je primerna dieta kemičnega razkroja?

Ker gre za dieto, pri kateri pride do hitre izgube telesne mase, je potrebno dodati, da gre za telesno zelo naporen tretman. Četudi bo trajala zgolj tri dni, je modro pred tem za mnenje povprašati svojega zdravnika. Daljše trajanje diete nikakor ni primerno za srčno-žilne bolnike.

Čeprav naj bi bila dieta kemičnega razkroja razvita prav zanje, pa gre v tem primeru vendarle za strogo dieto pod zdravniškim nadzorom v bolnišnici in ne v domačem okolju. Prav tako dieta ni priporočljiva za mladostnike, saj bi lahko vplivala na nastanek motenj hranjenja.

Zakaj je hitro hujšanje nevarno?

Ker smo v boju z odvečnimi kilogrami različno uspešni in navadno nikoli povsem zadovoljni, vedno iščemo nove poti do popolne postave. Pri tem pa velikokrat pozabljamo tudi na zmernost in si želimo shujšati kar preko noči. Zelo slabo razmišljanje, ki vodi le v še večje težave. Diete, ki obljubljajo hitro izgubo kilogramov, navadno ne omenjajo, da se ti kilogrami iz telesa odstranijo na račun izgubljene vode.

Tako je! Vode, ne maščevja. Vodo telo potrebuje kot tudi vse minerale in soli, ki se z njo izločijo. Še ena past hitrega hujšanja pa gre na račun izgube mišične mase. Tudi tega si seveda ne želimo, kajti mišice nas držijo pokonci in nam omogočajo, da svoje telo uporabljamo za vse tisto, za kar je namenjeno. Prav tako se mlahavost mišic opazi v ogledalu, kjer se hitro pojavi oseba s preveč kože, ki je že na prvi pogled videti utrujena in ne najbolj zdrava.

Potrebne so spremembe

Da bi prišli do idealne telesne teže, je potrebno spremeniti življenjski slog. Zgolj dieta kemičnega razkroja ne bo dovolj. Na krožniku naj pristane več sveže zelenjave, nemastna perutnina, govedina in ribe. Priprava hrane naj poteka na pari, v kuhalniku ali na žaru, pri čemer se ne uporablja veliko maščobe. Prav tako je treba reči ne sladkorju in alkoholu.

Poleg prehrane pa je smotrno vpeljati še redno rekreacijo, ki lahko poteka v obliki skupinske vadbe, športa ali v lastni režiji. Vsak dan pol ure hitre hoje, morda nekaj teka, kolesarjenje ali vadbe z utežmi kar doma. Ob tem ne pozabite na vir življenja, ki se skriva v vodi, in se skušajte izogniti stresu.

Preden se lotite diete kemičnega razkroja ali katere koli druge diete, si pripravite načrt in nikoli ne pričakujte rezultatov naslednji dan. Hujšajte z glavo, počasi in predvsem zdravo!

Rate this post

Portal o hujšanju in dietah

Hujsanje.si je spletni portal, namenjen vsem, ki želite izvedeti več o hujšanju in različnih oblikah diet. Uredniki portala smo veliki zagovorniki zdravega načina hujšanja, ki je morda res nekoliko počasnejše, vendar zato toliko bolj učinkovito. Prepričani smo, da boste odkrili veliko novih nasvetov, ki vam bodo na poti do popolno izoblikovanega telesa prišli še kako prav.

Drugi berejo