Nordijska dieta

Se že dolgo borite proti odvečnim kilogramom in vas pogled na tehtnico vedno znova spravi v slabo voljo? Potem se morda ne držite prave diete. Zakaj ne bi preizkusili diete, ki prihaja iz dežel, kjer je v povprečju najmanj debelih ljudi glede na število prebivalcev.

Številke celo tako zelo odstopajo od povprečja drugih držav (predvsem ZDA), da jim je enostavno potrebno nameniti nekaj več pozornosti. Izumitelj, če temu lahko rečemo tako, čigar iznajdba je nordijska dieta, je Danec Claus Meyer, zakaj je ta dieta tako uspešna, pa vam zaupamo v nadaljevanju.

Zakaj je na severu vse drugače?

Ljudje se ob nekaterih številkah in znanstvenih dokazih zmedeno sprašujemo, kaj na določenem delu tega planeta počnejo drugače. Zakaj obstajajo kraji, kjer skorajda še niso slišali za raka ali katere od drugih hudih bolezni, in zakaj jih je drugje na pretek.

Ravno najbolj razviti zahod ima največje težave s prekomerno telesno težo in z njo povezanimi boleznimi. Sem sodijo diabetes, srčno žilne bolezni, kapi, rak in številne druge bolezni. Ko pogledamo nekoliko podrobneje in primerjamo določene narode in lokacije po svetu, pa ugotovimo, da največje razlike izhajajo iz prehranjevanja.

Mraz terja mastne ribe

Vemo, da je na severu Evrope precej mraz in da ljudje tam potrebujejo nekoliko drugačno prehrano kot tisti, ki živijo v toplejših krajih. Prehrana na severu Evrope, kamor sodi nordijska dieta, je v veliki meri sestavljena iz mastnih rib, kar pa načeloma pomeni zdravju koristne maščobe.

Losos - zdrave maščobe
Losos je pomembno živilo nordijske diete, saj vsebuje veliko zdravih maščob.

Vedno znova bomo med njimi zasledili lososa, ki predstavlja zares velik del kulinarike dežel na severu stare celine. Na ta način se v telo vnese veliko omega 3 maščobnih kislin, antioksidantov, hkrati pa prehranjevanje z ribami pomeni tudi manjši vnos kalorij, ki v veliki meri vplivajo na telesno težo.

Kaj vsebuje nordijska dieta?

Lahko ste brez strahu, da bi morali vsak dan jesti zgolj lososa. Dobrodošlo bo tudi nemastno rdeče meso, ki je pri nas zelo priljubljeno, in perutnina. Se je pa pri tem potrebno držati načela zmernosti in dejstva, da se meso pripravi doma in ne kupuje že predelanega.

Če ste vajeni poslušati o zdravem oljčnem olju, bo pri nordijski dieti v ospredje prišlo repično, ki je bogato z vitaminom E in omega 3 maščobnimi kislinami. Spremljanje kalorij pri uporabi te diete ne bo potrebno, kar razveseli številne med nami. Pri kruhu se odločite za rženega, občasno pa se lahko pregrešite tudi s kakšnim koščkom temne čokolade.

Kaj pa zelenjava in sadje?

Skandinavci se na tem področju prehranjujejo večinoma z zelenolistno zelenjavo. Zelena solata, ohrovt, zelje, pri sladkanju pa velikokrat posežejo po jagodičevju, kot so brusnice in borovnice. Za slednje vemo, da so močan vir antioksidantov in pomagajo pri zaviranju infekcij in kroničnih vnetij ter pri povišani temperaturi.

Nordijska dieta dovoljuje tudi korenček, artičoke, čebulo, gobe in drugo. Za zelenjavo velja, da ni potrebno gledati na to, koliko je pojemo, vseeno pa bodite pozorni, da v telo vnesete dovolj različnih vitaminov in mineralov. Ljudje smo si različni in vsi ne jemo vsega, zato je potrebno določena živila nadomestiti z drugimi.

Rate this post

Portal o hujšanju in dietah

Hujsanje.si je spletni portal, namenjen vsem, ki želite izvedeti več o hujšanju in različnih oblikah diet. Uredniki portala smo veliki zagovorniki zdravega načina hujšanja, ki je morda res nekoliko počasnejše, vendar zato toliko bolj učinkovito. Prepričani smo, da boste odkrili veliko novih nasvetov, ki vam bodo na poti do popolno izoblikovanega telesa prišli še kako prav.

Drugi berejo

Ne spreglejte

Close