Obliži za hujšanje – mit ali resnica?

Na tržišču obstaja cela kopica takšnih in drugačnih shujševalnih preparatov in pripomočkov, ki vsi po vrsti obljubljajo magične rezultate. Med njimi so tudi obliži za hujšanje. Če jih želite preizkusiti, je pravi naslov lekarna, seveda pa jih prav tako lahko naročite prek spleta. S pomočjo učinkovin, ki jih obliži vsebujejo, naj bi zmanjšali apetit, pospešili metabolizem in s tem izgubljanje odvečnih kilogramov. Hujšanje z obliži naj bi bilo tako možno tudi takrat, ko spite.

Sestavine so ponavadi mešanica rastlinskih ekstraktov ter drugih naravnih snovi. Ideja, ki stoji za obliži za hujšanje, je naslednja: obliže se nalepi na kožo (na določen del telesa), učinkovine pa pri tem prodirajo neposredno skozi kožo v kri.

Obstajajo pa tudi magnetni obliži za hujšanje. Ti naj bi proizvajali magnetno delovanje, ki prodira skozi kožo in ustvarja masažo, podobno kot pri akupunkturi. Takšno hujšanje naj bi vodilo do manjšega števila kilogramov in vitkejšega telesa. Sliši se super, kajne?

Je hujšanje z obliži sploh možno?

Pa imajo shujševalni obliži res takšno moč? Dejstvo je, da obstaja zelo malo raziskav, ki potrjujejo, da s pomočjo določenih učinkovin (kot je npr. guarana, karnitin ali ekstrakt zelenega čaja) res lahko pride do sicer precej neimpresivnih rezultatov. A tudi če te učinkovine zares vplivajo na apetit tako, da ga zmanjšujejo, zaenkrat nimamo še nobenih dokazov, da lahko v telo na učinkovit način pridejo kar iz obliža.

Shujševalni obliži
Shujševalni obliži vsebujejo učinkovine rastlinskih ekstraktov.

Da bi snov res lahko prešla skozi kožo, mora imeti nizko molekularno težo, poleg tega pa mora biti topna v maščobah. Ravno tu pa nastopi težava, saj mnoge od teh učinkovin v maščobah sploh niso topne.

Omenili smo že, da obliži za hujšanje niso dovolj testirani. In v tem se skriva še dodatna pomanjkljivost. Lahko namreč vsebujejo določene snovi, ki na deklaraciji niso napisane. V splošnem ne vemo dosti o tem, kako obliži delujejo na naše telo in kakšne stranske učinke lahko povzročijo. Zato se pred vsakršno uporabo takšnih ali drugačnih shujševalnih obližev obvezno posvetujte s svojim zdravnikom.

Za vse tiste, ki imate vsaj malo smisla za humor, lahko zapišemo naslednje. Hujšanje z obliži bo najbolj učinkovito v primeru, da si jih nalepite na usta. Zato vam priporočamo, da raje hujšate zdravo in z glavo. Držite se preprostega nasveta: jejte manj in se več gibajte. Na ta način boste zagotovo izgubili tiste nadležne odvečne kilograme in oblikovali lepo telo.

Imate izkušnje z obliži za hujšanje? So vam pomagali ali se vam zdi, da ste le po nepotrebnem zapravili denar? Veseli bomo vaših komentarjev!

Portal o hujšanju in dietah

Hujsanje.si je spletni portal, namenjen vsem, ki želite izvedeti več o hujšanju in različnih oblikah diet. Uredniki portala smo veliki zagovorniki zdravega načina hujšanja, ki je morda res nekoliko počasnejše, vendar zato toliko bolj učinkovito. Prepričani smo, da boste odkrili veliko novih nasvetov, ki vam bodo na poti do popolno izoblikovanega telesa prišli še kako prav.

Drugi berejo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja