5 najpogostejših laži o hujšanju

Prekomerna telesna teža je velik problem človeštva. Izredna debelost je prepoznana tudi kot bolezen, a tokrat povejmo nekaj malega o tistih odvečnih kilogramih, ki nas zgolj jezijo in se ne strinjajo z garderobo, ki smo jo nakupili prejšnje poletje. Pa da ne bo pomote, prekomerna teža na vsak način vpliva na naše zdravje in počutje, ne glede ne to, ali gre zgolj za nekaj kilogramov, ali pa je teh več 10 preveč.

Ko enkrat pričnemo govoriti o prekomerni teži, seveda ne moremo mimo shujševalnih diet in neskončnega števila različnih nasvetov o tem, kako se jim zoperstaviti. A zelo pomembno je, da znamo v poplavi informacij prepoznati tudi tako imenovane laži o hujšanju. Predstavljamo vam 5 precej pogostih.

1. Hrana na pol, kilogrami na pol

Bilo bi lepo, če bi bilo res, pa ni. Če boste na oko zgolj prepolovili vnos hrane, to še ne pomeni, da boste shujšali za polovico odvečne teže. Nekaj malega že, a vendarle zgolj odrekanje hrani ni pravi način do izgube odvečnih kilogramov.

Obrok na polovico
Če boste obrok zmanjšali na polovico, to še ne bo dovolj.

Hujšanja se je potrebno lotiti sistematično. Treba je pogledati, kakšne so naše trenutne prehranjevalne navade in kako izboljšati kvaliteto prehranjevanja, da bo to v sodelovanju z ostalimi spremembami v življenju privedlo do pozitivnih rezultatov.

2. Če vadim, lahko jem, kar hočem

Niti ne. Seveda bo redna vadba pripomogla k temu, da bo vaša telesna teža optimalnejša, kot bi bila brez nje, a to vsekakor ne pomeni, da se lahko prenajedate, če dvakrat tedensko igrate tenis ali kolesarite.

Enako velja tudi za bolj zagrizene rekreativce in športnike, ki pa vam bodo znali povedati, da lahko z nepravilno prehrano dobesedno omejujete svoje sposobnosti in se utrudite precej bolj za podoben rezultat.

3. Če ne uživam maščob, se ne redim

Pogosta laž, s katero se prepričujemo, da smo na varni strani. Maščobe so namreč bistvenega pomena za naše zdravje. Seveda pa je potrebno vedeti, katere maščobe, koliko jih zaužiti in s čim jih lahko kombiniramo.

Brez maščob se celice v telesu ne morejo obnavljati in telo tudi nima dovolj energije, ki jo nujno potrebuje. Stran z nasičenimi maščobami! Uživajmo raje nenasičene, ki jih najdemo npr. v mastnih ribah in oreščkih.

4. Z jedilnika odstranimo ogljikove hidrate

Še ena močno nepravilna trditev, če ne kar laž. Človek ogljikove hidrate seveda potrebuje, sicer njegovo telo ne more pravilno funkcionirati. Še posebej kadar govorimo o fizično napornih aktivnostih, ki od telesa zahtevajo določeno količino energije, do katere lahko pride prav s pomočjo ogljikovih hidratov.

Zdravi ogljikovi hidrati
Vaši obroku naj vsebujejo zdrave ogljikove hidrate.

Se po vadbi počutite pretirano utrujeni, morda celo že po kratkem sprehodu? Verjetno je krivec za to prav premalo zaužitih ogljikovih hidratov. Slabe ogljikove hidrate lahko s svojega jedilnika odstranite, dobrih pa v celoti nikar.

5. Debelost imamo pač v družini

Pa kaj še. Vsekakor obstajajo določene genetske povezave, ki narekujejo, kako se nekdo razvija in kam teži njegova volja, a pri odvečnih kilogramih je to zgolj izgovor. Če ima vaš oče ali stric precej zaobljen trebuh, to ne pomeni, da ga morate imeti tudi vi.

Seveda pa se v družinah pojavljajo posamezni vzorci, ki pa so največkrat rezultat skupnega prehranjevanja in prehranjevalnih navad. Če k temu dodamo še pomanjkanje gibanja ali vadbe, je jasno, v katerem grmu tiči zajec.

Portal o hujšanju in dietah

Hujsanje.si je spletni portal, namenjen vsem, ki želite izvedeti več o hujšanju in različnih oblikah diet. Uredniki portala smo veliki zagovorniki zdravega načina hujšanja, ki je morda res nekoliko počasnejše, vendar zato toliko bolj učinkovito. Prepričani smo, da boste odkrili veliko novih nasvetov, ki vam bodo na poti do popolno izoblikovanega telesa prišli še kako prav.

Drugi berejo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja