Zeleni čaj za hujšanje – ali res deluje?

Pitje čaja je tudi pri nas precej pogosto. Pijemo ga doma, v lokalih ali v službi. Nekateri čaj pijejo namesto kave, spet drugi, ker jim je všeč okus. Pitje čaja z limono in medom v času gripe in prehladov pa je tako ali tako stalnica. Se pa čaje pije še za marsikaj drugega.

Različne mešanice čajev pomagajo krepiti naše zdravje, blagodejno vplivajo na srce, jetra ali ledvice in pomagajo razstrupljati naše telo. Ampak ali ste že slišali, da lahko s pomočjo čaja tudi shujšate? Tokrat se bomo poglobili v zeleni čaj, ki naj bi pomagal prav pri prekomerni telesni teži.

Kaj je zeleni čaj?

Zeleni čaj uvrščamo med prave čaje, in sicer gre za napitek, narejen iz listov čajevca, ki med pridelavo niso bili v večji meri izpostavljeni oksidaciji oziroma je bila ta stopnja zares minimalna. Zeleni čaj izhaja iz Kitajske, njegova posebnost pa je, da ni fermentiran. Morda niste vedeli, da je Kitajska vodilna svetovna proizvajalka čaja, a tisti iz Japonske vsekakor slovi kot bolj kvaliteten.

Zeleni čaj
Največ zelenega čaja pridelajo v Indiji in na Kitajskem.

Zadnje študije kažejo, da so bili ljudje, ki so redno uživali zeleni čaj, izpostavljeni precej manjšemu tveganju za razvoj srčno-žilnih bolezni in rakavih obolenj. Znano je, da je zeleni čaj zaradi vsebnosti flavonoidov tudi zelo dober antioksidant. Ampak zeleni čaj je dober še na nekem drugem pomembnem področju.

Hujšanje z zelenim čajem

Ker izvleček zelenega čaja vsebuje tudi polifenole in kofein, ki družno stimulirata oksidacijo maščob v telesu, se pitje zelenega čaja uporablja tudi za hujšanje. In ne le to. Kopica izdelkov za hujšanje vsebuje prav ta izvleček. Samo pitje zelenega čaja seveda ne bo povzročilo, da se boste zjutraj zbudili vitki, bo pa definitivno v veliko pomoč pri izgubi odvečne telesne teže.

Ker zeleni čaj izboljšuje prekrvavitev in s tem delovanje možganov ter vseh ostalih organov v telesu, na ta način uravnava krvni tlak in pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja. Pravilno delovanje vsega naštetega pa je še kako pomembno, ko govorimo o boju zoper odvečne kilograme.

Kako vemo, kdaj pijemo pravi zeleni čaj?

Zeleni čaj vsebuje katehine, ki so antioksidanti, zato uživanje čaja pomaga proti celičnim poškodbam. Ker si želite imeti v svoji skodelici pravega zelenega čaja kar se da veliko katehinov, je dobro vedeti, kako pripraviti takšen napitek. Lističi zelenega čaja ne smejo biti obdelani in po možnosti drobno zmleti, ter zapakirani v filter vrečko.

Za pravi zeleni čaj je potrebno cele lističe namakati v vroči vodi približno 5 minut. Iste lističe lahko uporabite tudi večkrat, s čimer vsakokrat sproti zmanjšate vsebnost kofeina.

Kako zeleni čaj vpliva na hujšanje?

Če vas je še pred kratkim gnala misel, da bi pili zeleni čaj zgolj zato, ker ta pomaga izgubljati kilograme, potem je dobro, da se zavedate naslednjih dejstev. Zeleni čaj ni čudežna rastlina, ki vam bo preko noči stopila toliko kilogramov, da se ne boste prepoznali v ogledalu.

Hujšanje z zelenim čajem
Zgolj s pitjem zelenega čaja še ne boste izgubili odvečnih kilogramov.

Pitje zelenega čaja pomaga uravnavati krvni sladkor in na splošno skrbi za bolj optimalno delovanje vseh organov. Če bo vaš krvni sladkor v mejah normalnega, se tudi ne boste počutili ves čas lačne, kar bo seveda pripomoglo k približanju k optimalni telesni teži. Ko se izboljša prekrvavitev, je tudi dejavnost organov bolj aktivna, kar pomeni večjo porabo energije.

Koliko zelenega čaja lahko spijem?

Načeloma je to odvisno tudi od same priprave čaja. Ali boste pili tistega iz filter vrečke ali pa si boste pripravili pravega iz namočenih lističev. Ker čaj vsebuje tudi kar nekaj kofeina, ni odveč omeniti, da se delež le-tega močno spreminja s številom namakanj lističev v vroči vodi. Po prvem 5-minutnem namakanju je v decilitru vode s čajem približno 30 mg kofeina.

Če te iste lističe uporabite še drugič in tretjič, pa delež kofeina pade na 12 in 4 mg. Dnevno je priporočljivo spiti tri ali štiri skodelice zelenega čaja, ne bo pa nič narobe, če bo še kakšna več. Definitivno pa s pitjem zelenega čaja ni dobro pretiravati. Morda boste mnenja, da je hujšanje z zelenim čajem uspešnejše, če boste tega popili v večjih količinah, a temu ni tako, saj lahko tako na vaše zdravje vpliva tudi negativno.

In še to: zeleni čaj ne vpliva blagodejno le na zgoraj naštete stvari, pač pa deluje tudi protivnetno (antibakterijsko), kar pomaga denimo tudi v boju proti kariesu. Je vir vitaminov B in C ter na človeka deluje pomirjajoče.

Če boste želeli izkoristiti vse dobrote, ki jih nudi zeleni čaj, si boste le tega morali pripraviti iz celih lističev. Takšna priprava bo vaš napitek naredila precej bolj kakovosten, kot če bi uporabili filter vrečke.

Portal o hujšanju in dietah

Hujsanje.si je spletni portal, namenjen vsem, ki želite izvedeti več o hujšanju in različnih oblikah diet. Uredniki portala smo veliki zagovorniki zdravega načina hujšanja, ki je morda res nekoliko počasnejše, vendar zato toliko bolj učinkovito. Prepričani smo, da boste odkrili veliko novih nasvetov, ki vam bodo na poti do popolno izoblikovanega telesa prišli še kako prav.

Drugi berejo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja