Kandida dieta

O kandidi je zadnje čase veliko govora. Večina ljudi ve, da gre za težavo, ki se nahaja v prebavilih vsakega od nas, a težavna v resnici postane šele, ko se tam prekomerno razraste. Gre za bakterijo, imenovano Candida Albicans, katere rast pospešujejo prepogosta zdravljenja z antibiotiki, kemoterapija ali hujše virusne okužbe, ki poskrbijo za neravnovesje bakterij v prebavilih.

Med krivce za kandido prištevamo še amalgamske zalivke, diabetes in rakava obolenja. Ker je kandida neverjetno trdovratna, je za njeno odpravo potrebna stroga kandida dieta v kombinaciji z zdravljenjem črevesja. Več o tem, kako poteka dieta proti kandidi, boste izvedeli v nadaljevanju.

Kaj sploh je kandida in kako jo prepoznamo?

V osnovi je kandida zdravemu človeku povsem neškodljiva gliva kvasovka, ki prebiva v vsakomur izmed nas. Ko pa se v nekem trenutku pri posamezniku ustvarijo pogoji za njeno rast (povzročitelji so bolezni in zdravila), ljudje spoznamo njeno temnejšo plat. Če se kandida pretirano namnoži, se pri prizadeti osebi opazijo določeni simptomi, ki signalizirajo težave s kandido.

Kandida - bel jezik
Eden izmed simptomov kandide je belkasta obloga na jeziku.

V tem primeru lahko rečemo, da gre za opazne težave s kožo, lasiščem, nohti, ustno votlino, nožnico in prebavo. Kandido prepoznamo tudi po beli oblogi na jeziku. Eden izmed enostavnih testov na prisotnost kandide je, da zjutraj na tešče in pred umivanjem zob pljunemo v kozarec čiste vode. Če je v slini prisotna kandida, se bo slina potopila na dno ali pa se bodo proti dnu spustile nitke.

Ali kandida dieta zagotovo pomaga?

Tako kot je to navadno pri mnogih drugih bolezenskih stanjih, gremo tudi nad kandido lahko s pravilno prehrano. Dieta proti kandidi je eno izmed močnih orožij, ki v kombinaciji z zdravljenjem črevesja zagotavlja odpravo težav s trdovratno bakterijo. Tako kot je to pri dietah za zmanjševanje prekomerne teže, tudi kandida dieta ne prinaša rezultatov preko noči.

Če se boste diete za kandido strogo držali, boste z nadlogo opravili v nekaj mesecih. V svoja prebavila boste morali najprej vnesti red in idealno razmerje med kislinskimi bakterijami ter kvasovkami. Kandida bo še vedno ostala v vašem telesu, a vam ne bo več povzročala težav.

Kakšen je jedilnik proti kandidi?

V svojo prehrano boste morali vsekakor uvrstiti veliko polnovrednih in čim manj predelanih živil. Pojedli boste ogromno sveže zelenjave, kislega zelja ter repe in tudi nekaj mesa. Pri vsej hrani pazite na to, da prihaja iz ekološke pridelave, prednost pa boste dali tudi rastlinskim beljakovinam. Morda bo to za koga zelo slaba novica, a pri težavah s kandido se boste morali v trenutku odpovedati sladkarijam in sladkorju.

Kislo zelje
Kislo zelje je obvezen sestavni element diete proti kandidi.
  • ZAJTRK: Če ste stopili v boj proti kandidi, je najbolje, da s prehrano pričnete pri zajtrku. Zajtrk, ki ga kandida ne bo marala, naj bo sestavljen iz ovsene kaše, slanine, riževih vafljev, sardin, jajc ali oreščkov.
  • KOSILO: Za kosilo proti kandidi lahko uporabite nekaj iz naslednjega seznama: trdo kuhana jajca, nesladkan jogurt, oreščki, zelenjava (korenje, zelena, solata z limoninim sokom) ali puranje meso, popečeno na olivnem olju.
  • VEČERJA: Kandida dieta lahko za večerjo vsebuje: tunino, fižol, na pari pokuhano zelenjavo, svinjski kotlet ali pleskavico.

Zapomnite si, da je izjemnega pomena, da se med bojem proti razširjeni kandidi povsem odpoveste sladkorju, sladkarijam in drugim živilom, ki ga vsebujejo. Enako velja za tekočino, ki naj bo čim večkrat čista voda namesto sokov, pa čeprav bi bili ti sveže iztisnjeni. Tudi v sadju je prisotno veliko sladkorja.

In kateri so simptomi kandide?

Prisotnost prevelikega števila bakterij kandide se kaže v stalni utrujenosti, slabem spominu in v težavah s kožo. Prav tako se kažejo težave s prebavo, v pogostih glavobolih in neprestanih vnetjih sečil. Zanimivo, da analize kažejo tudi izredno pomanjkanje spolnega poželenja.

Pri težavah s prebavo imamo v mislih tako drisko kot zaprtost. Pojavlja se zoprno napihovanje po vsaki hrani in tudi sicer. Resno opozorilo, da imate težave s kandido, je lahko tudi debelo in belo obložen jezik ter različna vnetja ust in dlesni.

Četudi težav s kandido nimate, ne bo nič narobe, če naredite tudi kaj za samo preventivo in pomislite na recept, ki se mu reče dieta proti kandidi. Uživajte zdravo in ekološko hrano, izogibajte se sladkorju in sladkim pijačam ter poskrbite za dovolj gibanja na svežem zraku. Prav tako si boste naredili veliko uslugo, če boste skrbeli za to, da bo vaša črevesna flora primerno uravnotežena. Tu v poštev prideta nadvse okusna kislo zelje in repa.

Portal o hujšanju in dietah

Hujsanje.si je spletni portal, namenjen vsem, ki želite izvedeti več o hujšanju in različnih oblikah diet. Uredniki portala smo veliki zagovorniki zdravega načina hujšanja, ki je morda res nekoliko počasnejše, vendar zato toliko bolj učinkovito. Prepričani smo, da boste odkrili veliko novih nasvetov, ki vam bodo na poti do popolno izoblikovanega telesa prišli še kako prav.

Drugi berejo